تبلیغات
علم مثل دریاست . . . - میوه ای کهن در بازار مدرن

بازدید : مرتبه
تاریخ : جمعه 11 شهریور 1390
زیتون درختچه ای است به ارتفاع تقریبا سه متر كه هنگامی كه در شرایط مساعد پرورش می یابد ارتفاع آن به حدود 12 متر و قطر تنه اش به 3 متر می رسد.

چوب این درخت بسیار سخت، مقاوم و به رنگ زرد است كه خطوط قهوه ای رنگی در آن وجود دارد. از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده می شود.

• زیتون معمولا در اوایل تابستان شروع به گل دادن كرده و میوه آن نیز كم كم ظاهر می شود.

• دم كرده برگ زیتون داروی خوبی برای پایین آوردن فشارخون است و روغن آن به عنوان نرم كننده و دفع كننده سنگ كیسه صفرا مورد استفاده قرار می گیرد.

• روغن زیتون كرم كش است و سرفه های خشك را رفع می كند همچنین برای رفع خارش گزیدگی حشرات می توان روغن زیتون را به محل گزیدگی مالید.

• دم كرده برگ درخت زیتون تب بر است و جوشانده آن برطرف كننده رماتیسم است. برای از بین بردن جوشها و كوركها زیتون له كرده را می توان روی جوش یا كورك گذاشت.

• پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید بوده و جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم های دهان موثر است
• وزیر کشاورزی چند روز پیش خبری عنوان کرد مبنی بر اینکه سطح زیر کشت زیتون به 200 هزار هکتار تا دو سال آینده افزایش خواهد یافت. این آمار در سال 84 از قریب 15 هزار هكتار به حدود 100 هزار هكتار رسیده است و قرار شده است كه این سطح در طی یك برنامه 10 ساله به 600 هزار هكتار افزایش یابد.

• خبری که وزیر جهاد کشاورزی نقل کننده آن بود ما را برآن داشت که گزارشی پیرامون این میوه باارزش که می تواند بازار صادراتی خوبی را برای کشور به ارمغان بیاورد.

• این در حالی است که طرح توسعه کشت زیتون بیش از 15 سال است که مطرح شده است و اعتبارات قابل ذکری نیز در طی آن سال‌ها اختصاص یافته بود اما متاسفانه آن طور که باید سطح زیرکشت زیتون توسعه پیدا نکرده است.

• گندم به عنوان محورى ترین محصول كشاورزى، شاید «زیتون» در بین سایر محصولات كشاورزى چنین شانسى را داشته باشد جایگزین این محصول گردد. خوشبختانه تولید زیتون صرفاً منحصر به استان هاى شمالى كشور نمى شود و در مناطق دیگرى نیز كشت و پرورش زیتون صورت می گیرد، به طورى كه سطح زیر كشت آن در طول چند سال گذشته از 5 هزار هكتار به حدود 100هزار هكتار رسیده است.

• به رغم توجهات و تمهیدات دولت و كشاورزان، روغن زیتون با وجود فواید درمانى و خوراكى فراوانش در سبد خانوار ایرانى جایى را نگرفته است.

• سطح زیر كشت زیتون كشور (اعم از بارور و نهال) در حدود 98 هزار هكتار است.

• از طرفی در سال‌های گذشته 6 هزار هکتار از باغ‌های استان گیلان و طارم زنجان به کشت زیتون اختصاص داشت اما در یک روند 15 ساله توسعه کشت آن در 18 استان رشد پیدا کرده و سطح زیر کشت آن به 90 هزار هکتار در سال گذشته رسید که برخی از آن‌ها به باردهی نرسیده‌اند.

• در سال‌های گذشته استان گیلان جزو استان‌های اول در کشت زیتون بوده اما با توجه به استعدادهای استان در این بخش، سطح زیر کشت استان افزایش پیدا نکرد و در جایگاه 11 تا 15 قرار گرفته است.

• باید این نکته را در نظر داشت افزایش تولید محصول و تولید روغن از دانه روغنی زیتون در کاهش قیمت این محصولات نیز تاثیرگذار است.

• نیاز مبرم كشور به روغن و وابستگی شدید به خارج از كشور جهت تامین آن باعث شد تا سیاست‌گذاران بخش كشاورزی به منظور كاهش وابستگی اقدام به توسعه سطح زیر كشت گیاهان روغنی برای نیل به این هدف كند كه در این راستا یكی از گیاهانی كه مقرر شد سطح زیر كشت آن به شدت افزایش یابد، زیتون بود.

باید این نکته را در ادامه مطلب خواند. . . .

 در نظر داشت که بازار این محصول در جهان چیزی حدود 6 میلیون یورو می باشد که ایران با دارا بودن پتانسیل های بالا که حدود 23 استان آن قادر با تولید این محصول باشد بازاری اندک را به خود اختصاص داده است.

در فاصله سالهای 82-72 میزان روغن سالیانه ما به حدود 4 هزار و 500 تن رسیده كه یك هزار و 500 تن واردات روغن زیتون از كشورهایی نظیر تركیه، سوریه، اسپانیا و یونان و همچنین در حدود 18 هزار تن كنسرو تولید داشتیم. این آمار بیانگر این امر است كه مصرف سرانه روغن زیتون در كشور ما از 30 گرم به 100 گرم رسیده و این در حالی است كه مصرف سرانه روغن زیتون در كشورهای عضو اتحادیه اروپا به طور میانگین 10 كیلوگرم و روغن زیتون در كشوری مثل یونان 21 كیلوگرم است.

مدرنیزه كردن تولید زیتون، تشویق مصرف كنندگان، تشویق به توسعه تجارت زیتون از راهکارهای موثر بر این بازار می باشد.

در خلال سال هاى 2001 تا 2003 میزان تولید روغن زیتون 6/2 میلیون تن بوده است که در همین دوره میزان مصرف به 6/2 میلیون تن رسید.

حجم صادرات روغن زیتون دوره 2001 تا ،2003 498 هزار تن بود، اما صادرات انواع دیگر روغن در همین دوره 415 هزار و 300 تن اعلام شد.

در ایالات متحده واردات از 40 هزار تن زیتون در 1983 به 248 هزار تن در سال 2003 رسیده است، رشدى كه در سطح 517 درصد بوده است.

یا در ژاپن در فاصله سال هاى 1991 تا 2003 این رشد به 742 درصد رسید.


مشکلات پیش روی زیتون کاران

زیتون به عنوان میوه ای با ارزش باید اما از نظر سود دهی محصولی دیربازده در میان کشاورزان محسوب می گردد.

از سوی دیگر هجوم آفت و بیمارى به باغ هاى زیتون آسیب می رساند و منجر به تهدید كیفیت محصول زیتون در تمامى باغ ها می شود و سرمایه گذارى و بازدهى سرمایه باغ هاى دیربازده زیتون را تهدید می کند. در همین چند سال پیش بود که هجوم آفت و بیماری به این محصول باعث خسارات سنگینی گردد.

• اما سال گذشته با برنامه ریزی های صحیح دولت طی طرحی شروع به ردیابی مگس زیتون در باغ‌های كشورانجام داد.

• انجام عملیات ردیابی آفت مگس زیتون در سطحی معادل 17 هزار و 639 هكتار از باغات زیتون صورت گرفته است.

• در سال 84 انجام عملیات ردیابی و مبارزه با آفت با نظارت كارشناسان سازمان حفظ نباتات، با تدارك 459 هزار و 900 عدد تله و نصب 374 هزار و 129 عدد تله جلب كننده ـ كشنده و توزیع 9 هزار و 504 لیتر پروتیین هیدرولیزات (تركیب جلب كننده حشرات بالغ) و انجام عملیات ردیابی در سطح معادل 17 هزار و 639 هكتار از باغات زیتون صورت گرفت كه در سطحی معادل 12 هزار و 715 هكتار، تعداد 78 عدد تله فرمولی موجود به مناطق زیتون‌خیز كشور جهت ردیابی آفت ارسال شد و هم‌چنین به منظور ایجاد خلل در چرخه زندگی آفت و كاهش میزان حشرات انتقالی به سال 85 و در نهایت كاستن از میزان خسارت در نسل‌های آتی مقدار یك میلیون و 665 هزار و 244 كیلوگرم میوه زیتون آفت زده جمع‌آوری و تحویل كارخانجات روغن‌كشی شد.

• تا چندی پیش به جز شرایط آب و هوایی فاكتور دیگری به طور عمده تهدید كننده این برنامه توسعه نبود ولی متاسفانه از مردادماه سال 83 كه برای اولین‌بار آفت مگس زیتون از كشور گزارش شد، زنگ خطر به صدا درآمد و در مدت كمتر از سه ماه دامنه گسترش آفت 13 استان را در بر گرفت. مگس زیتون یكی از مهم‌ترین آفات زیتون است. لارو این آفت با تغذیه از گوشت میوه، باعث ریزش میوه‌ها قبل از برداشت، كاهش كیفیت روغن زیتون و ورود قارچ‌های باتوژن از محل سوراخ ورودی لاروها شده كه اسیدیته داخل میوه‌ها به میزان دو تا چهار برابر افزایش می‌یابد. اگر میوه‌ها از واریته‌های كنسروی باشد، بازارپسندی محصول به واسطه خسارت مستقیم لاروها از بین می‌رود و هم‌چنین این حشره قادر است باكتری مولد كال زیتون را هم انتقال دهد.

• این آفت یك میزبان و چند نسلی است كه به انواع زیتون اهلی خسارت وارد می‌كند و در تمام كشورهای حوزه دریای مدیترانه، مناطق شمال شرقی و جنوبی آفریقا، جزایر قناری، هند، پاكستان و غرب آسیا وجود دارد و از نیم‌كره شرقی شروع و در نیم‌كره غربی به كالیفرنیا محدود می‌شود.

• و از دیگر کارهای صورت گرفته در زمینه جلوگیری از شیوع و گسترش آفت، اعمال دقیق مقررات قرنطینه گیاهی و ممانعت از خروج میوه و اندام‌های گیاهی از مناطق آفت‌زده به سایر مناطق، پست‌های قرنطینه در مبادی خروجی استان‌های آلوده، فعال شد و جهت شكار انبوه آفت، مقدار 616 لیتر مالاتیون در اختیار استان‌های آلوده قرار گرفته است.


• از طرف دیگر سرمای نابهنگام نیز می تواند باعث نابودی جوانه های زیتون و موجب كاهش تولید محصول زیتون در منطقه شود.


• از دیگر مشکلات تولیدکنندگان این محصول ورود قاچاق روغن زیتون، تعداد محدود كارخانجات روغن كشی و عدم فرهنگ بالای مصرف روغن زیتون از جمله مهمترین مشكلات برسر راه اجرای طرح زیتون در كشور است.


• از دیگر موارد می توان به نبود صنایع تبدیلی به حد کافی نام برد. تولید زیتون در كشور از حدود 8هزارتن در سالهای قبل از شروع طرح (72) به 34هزارتن در سال زراعی 80ـ79 رسیده است ولی در این سالها به صنایع جانبی زیتون در این مدت متناسب با تولید این محصول رشد توجهی نشده است.


برای هر 500هكتار سطح زیركشت زیتون با عملكرد در هكتار 4تن نیاز به یك واحد روغن كشی 2هزارتنی است.

• بیش از 90 درصد ماده اولیه صنعت روغن زیتون وارداتی است.


• بیش از 90 درصد ماده اولیه صنعت روغن زیتون (روغن خام) از طریق واردات تامین می شود و به همین دلیل توجه به توسعه كشت زیتون و صنعت روغن زیتون ضروری است.


• آنچه آمار ها نشان می دهد حاکی از این است كه در سال 1381 حدود 930 هزار تن روغن زیتون وارد كشور شده و بخش عظیمی از منابع ارزی كشور صرف تامین این كالا شد.

• در سالهای 1381 و 1382 نیز به ترتیب 8/1304 میلیارد ریال و 1/1836 میلیارد ریال یارانه جهت تولید این ماده غذایی اختصاص یافته است.


• گفتنی است با توجه به روند رشد جمعیت و با فرض ثابت ماندن مصرف سرانه كه در حال حاضر حدود 16 كیلوگرم است، به نظر می رسد توجه به تولید روغن زیتون در داخل كشور از محل توسعه كشت محصولاتی ضروری است. زیرا از سویی موجب كاهش وابستگی شدید تولید به واردات ماده اولیه این كالا شده و از سوی دیگر از خروج منابع ارزی كشور جلوگیری می كند.


• در این میان توجه به محصول زیتون می تواند ضمن تامین بخشی از نیازهای مصرفی روغن از محل تولید داخل، تغییری در كشت زراعی اراضی مرغوب نیز به همراه داشته باشد. از طرفی به جهت عدم نیاز به اراضی درجه یك كشاورزی در توسعه كشت زیتون و امكان استفاده از اراضی درجه دو و شیبدار كشور كه در حال حاضر كمتر مورد استفاده هستند، عملا موضوع كشت جایگزین، حذف و ظرفیت تولید در آن واحد با عوامل تولید ثابت افزایش می یابد


خواص زیتون


روغن زیتون گردش خون را تسریع می کند
وجود تركیبات فنل (اسید كربولیك‌‏ها) در روغن زیتون تاثیر مثبتی برروی گردش خون رگ‌‏ها دارند.

تحقیقات صورت گرفته توسط محققان دانشگاه كوردوبا، بر روی 21 نفر نشان داد؛ مصرف روغن زیتون سیستم گردش خون را در رگ‌‏ها به مدت 4 ساعت پس از مصرف تسریع می‌‏كند.

همچنین نتایج تحقیقات حاكی است؛ ماده "فنل" موجود در روغن زیتون از لخته‌‏شدن خون در رگ‌‏ها نیز جلوگیری می‌‏كند.


• خوردن زیتون باعث كاهش فشارخون می‌شود.


• زیتون علاوه بر اینكه مصرف زیادی در تغذیه دارد ده‌ها خاصیت درمانی هم دارد.

• زیتون دارای اثرنرم‌كنندگی، ملین، صفرا بر است. این ماده سنگهای صفراوی را دفع و یبوست‌های مزمن را درمان می‌كند.


• زیتون همچنین قولنج‌های ناشی از ورم كلیه را درمان می‌كند و باعث تسكین درد و سوزش سوختگی‌ها، درمان آفتاب‌زدگی و سرمازدگی و گزش حشرات می‌شود.

• لازم به ذكر است این ماده در التیام زخم و جراحات و رفع سوزش و درد اثر دارد و خارش چشم و اشك ریزش را رفع می‌كند.

• • مصرف زیتون از ابتلا به امراض قلبی جلوگیری می كند

• • مصرف روغن زیتون از ابتلا به امراض قلبی و سرطان جلوگیری می كند.

• • زیتون در رفع پوكی استخوان مفید است

• • با مصرف فرآورده‌های زیتون می‌توان با مشكل پوكی استخوان و پیری زودرس مقابله كرد،

• میوه‌ رسیده زیتون دارای تركیبات مختلفی مانند آب 60 درصد، روغن 20 درصد، قند 10 درصد، پروتئین، مواد معدنی، كلسیم و سلولز است و 100 گرم میوه آن 224 كالری انرژی دارد.

• رنگ زیتون هنگام رسیدن از سبز كم‌رنگ به رنگ بنفش و قرمز و انواع سیاه تغییر می‌كند. دانه زیتون بدون انجام عملیات فراوری قابل مصرف نیست و به‌صورت كنسروشده و پرورده می‌توان مصرف كرد كه به‌صورت سنتی و صنعتی در بازار ایران عرضه می‌شود.

• تفاوت ارقام، میزان رسیدن میوه، روش برداشت و استخراج آن از مهمترین معیارهای تعیین‌كننده كیفیت روغن محسوب می‌شود و از زیتون نارس روغن سبزرنگ و از رسیده آن، روغن زرد تولید می‌شود كه رنگ سبز روغن نمی‌تواند نشانه كیفیت خوب آن باشد.
• همچنین روغن زیتون اثر شدیدی بر علیه تومورهای خوش‌خیم مانند پروستات و لوله گوارش دارد و جیره غذایی روغن زیتون میزان آسیب‌های سرطانی را كاهش می‌دهد.

• براساس این مقاله روغن زیتون در جلوگیری از تشكیل لخته خون و تجمع لخته‌ها، تاثیر دارد و مصرف منظم آن خطر توسعه التهاب روماتیسمی بدن كاهش یافته و از بی‌نظمی‌های دستگاه گوارش جلوگیری می‌كند

منبع:سایت اشتهارد • همچنین روغن زیتون اثر شدیدی بر علیه تومورهای خوش‌خیم مانند پروستات و لوله گوارش دارد و جیره غذایی روغن زیتون میزان آسیب‌های سرطانی را كاهش می‌دهد.

• براساس این مقاله روغن زیتون در جلوگیری از تشكیل لخته خون و تجمع لخته‌ها، تاثیر دارد و مصرف منظم آن خطر توسعه التهاب روماتیسمی بدن كاهش یافته و از بی‌نظمی‌های دستگاه گوارش جلوگیری می‌كند


ارسال توسط mobin molaea
آرشیو مطالب
نظر سنجی
دوست دارین کدوم مطلب رو بخونین؟







پیوند های روزانه
امکانات جانبی
blogskin

خرید شارژ

تفریح و سرگرمی

دانلود

قالب وبلاگ

فروشگاه اینترنتی ایران آرنا